Naptár

szerda
27
2020.05.27.
H K Sze Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Nyelvválasztó

Blogok

« Vissza

Kambodzsa és Vietnam

Országnév: Kambodzsa
Népesség: 12 212 306 fõ
Kiterjedés: 181 040 km2
Fõváros: Phnom Penh
Lakosság: khmer (90), kínai, vietnami
Hivatalos nyelv: khmer
Vallás: buddhista
Idõeltolódás: +6 óra
Pénznem: riel. 1 KHR = 100 sen. Az ismert, fõbb külföldi valutákat, USD-t, thai bahtot szinte mindenütt elfogadják, váltani nem szükséges. Az utazási csekkek beváltása azonban nehézségekbe ütközik, gyakorlatilag csak Phnom Penhben lehetséges. Hitelkártyát nem fogadnak el. A külföldi fizetõeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetõeszköz be- és kivitele tilos.
Vízum: vízum szükséges, érkezéskor a repülõtéren beszerezhetõ (Vietnám vízum érkezéskor a repülõtéren - fényképet vinni javasolt). Az útlevélnek a hazautazástól számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Egészségügyi elõírások: kötelezõ védõoltás nincs. Utcai árusoknál nem tanácsos ételt, élelmiszert fogyasztani. A csapvíz nem iható, csak palackozott víz fogyasztása javasolt.
Idõjárás: trópusi. Az ország éghajlatát a monszun határozza meg, novembertõl márciusig a hideg, száraz északkeleti monszun, májustól októberig pedig a nedves, délnyugati irányból jövõ monszun. Az átlagos hõmérséklet 21-35 °C között van.
Étkezés: A kambodzsai ételsor mindig tartalmaz levest, melyet az egyéb fogásokkal együtt fogyasztanak. Nem szabad elmulasztanunk megkóstolni a leghíresebb nemzeti specialitást, a grillezett, saláta- vagy spenótlevelekbe csomagolt és ízletes diós halszósszal leöntött halat. A salátákat korianderrel, mentával és citromfûvel ízesítik; ez a három íz dominál a kambodzsai ételekben. A piacokon kapható francia kenyér, a sült teknõsbéka vagy a sült békaláb a francia gyarmati idõket idézi. A legkedveltebb helyi ital a szódavíz citrommal ízesítve.
Közlekedés: Az úthálózat szûkös és egyre romló. A vasúti közlekedés külföldieknek nem ajánlott. Ezzel szemben az ország mintegy 1900 km hosszú hajózható viziúttal rendelkezik és Phnom Penh, mely 320 km-re van a Mekong deltától kisebb óceánjáró hajókkal is elérhetõ.
Történelem: A Mekong-deltában a Kr.u. l. században jött létre Délkelet-Ázsia elsõ jelentõs, Indiai befolyás alatt álló királysága. Dél-Kambodzsa és Dél-Vietnam mellett Funan uralma alá tartoztak Thaiföld, Burma egyes részei, a Maláj-félsziget és Jáva. A 6. század végén ezeket a területeket meghódította a vazallus állam, Chenla (a Mekong középsõ folyása, és a Khorat-fennsík). E két állam egyesülésébõl jött létre az elsõ Khmer Birodalom.

II. Jayavarman (802-850) uralkodása alatt, aki Angkort a l5. századig uralkodó dinasztia központjává tette, megkezdõdött a Khmer Birodalom klasszikus idõszaka. A 12-13. sz. fordulóján Ammantól - Laoszon és Thaiföldön át - a Maláj-félsziget északi részéig terjedt. Kultúrája is ebben az idõszakban élte virágkorát. Hanyatlása Angkor 1431-es lerombolásával kezdõdött, melyet a mongol betörések következtében délre húzódó thaiok a 13. századtól többször is megtámadtak. 1434-ben elesett a fõváros, s Phnom Penh lett az uralkodó székhelye. Az elkövetkezõ évszázadokban hol a sziámi királyság, hol a dél-vietnami Nguyen királyok fennhatósága alatt állt az ország. I. Norodom király, hogy megakadályozza az ország teljes beolvadását a szomszédos államokba, 1863-ban protektorátusi megállapodást írt alá Franciaországgal, amely azonban 1867-ben az akkoriban létrehozott Francia Indokína részévé tette Kambodzsát.

A második világháború után Norodom Szihanuk herceg - a japán megszállókkal egyetértésben - 1945 szeptemberében bekövetkezett japán kapituláció után Kambodzsa ismét Franciaország védnöksége alá helyezte magát, s 1946-ban - független államként - tagja lett a Francia Uniónak. Teljes függetlenségét csak 1954 július 20-án a genfi Indokína-konferencia után nyerte el. 1970. szeptember 9-én kikiáltották a nyugatbarát Khmer Köztársaságot. Ezt követõen polgárháború tört ki: Lon Nol tábornok híveinek (akiket az USA és Dél-Vietnam támogatott) és a kommunista vörös khmereknek (õket Észak-Vietnám és Kína támogatott) a küzdelme az utóbbiak gyõzelmével végzõdött. A vörös khmerek 1975. április 17-én elfoglalták Phnom Penht. Vezérük, Pol Pot vezetésével véres terroruralmat hoztak létre, s radikális módszerekkel agrárországgá akarták átalakítani Kambodzsát (1976-tól Kambodzsai Népköztársaság). 1977-tõl határviszályok keletkeztek az egy éve egyesült Vietnammal, melynek következtében 1978 végén vietnami csapatok vonultak be az országba. A számûzött kambodzsaiakkal együtt 1979. január 7-én (nemzeti ünnep) kiverték a vörös khmereket Phnom Penhbõl, majd Heng Samrin vezetésével Vietnam-barát kormányt hoztak létre. Az új rendszer három ellenálló csoporttal találta magát szemben (Szihanuk hívei; a vörös khmerek, polgári republikánusok), kik 1982-ben közös emigráns kormányt alakítottak. 1989-ben kivonultak a vietnami csapatok. Nemzetközi erõfeszítések kezdõdtek a kambodzsai konfliktus megoldására, ám az évekig elhúzódó tárgyalások mindmáig nem hoztak megnyugtató eredményt.

A mai Kambodzsa a két évtizedes belsõ háborúban és az azt követõ ENSZ által támogatott ingatag demokratikus reformokat követõ összeomlásban szinte teljesen kivérzett. A Hun Sen vezette erõszakos hatalom megragadás következményei és Pol Pot halála még hátra van. Az utazó számára a legfontosabb az a kérdés, mennyire biztonságos Kambodzsába látogatni. Ha Phnom Penh környékére szorítkoznak, akkor a fõváros és Angkor biztonságos. De jó tudni, hogy ebben az országban nem ajánlott a kitaposott ösvényrõl letérni!

Elektromosság: 220 V
Ünnepek, rendezvények: Függetlenség napja: nov. 9.
A legfontosabb kulturális esemény a Bon Om Tuk, vagyis a vizi fesztivál. Október utolsó vagy november elsõ napjaiban kezdõdik, amikor a Tonlé Sap folyó folyási iránya megváltozik és elkezd a Mekong folyóba folyni. Ebben az idõben hagyományos hosszú csónakkal, pirogokkal csónakversenyeket tartanak Phnom Penhben. A másik jelentõs esemény a Chaul Chnam, melyet április közepén tartanak és ez a háromnapos khmer újévi ünnep. A kínaiak és a vietnamiak a holdújévet ünneplik január végén, február elején.
Sportolási lehetõségek: Mint már említettük, a fõvároson és Angkoron kívül csak nagy óvatossággal lehet és kell utazni. A fõvárostól elérhetõ közelségben Sihanoukville (régi nevén Kompon Som), Kambodzsa egyetlen tengeri kikötõje közelében nyílik lehetõség tengeri fürdõzésre, búvárkodásra.

Forrás: getvietnamvisa.com

Előző
Megjegyzések